Natalie Buckley-Medrano (Boston, MA) proposed building an herb spiral just outside the front door of the main house. She began by observing the local environment, including the path of the sun, soil types, and available materials, then determined the layout that best suited the space. She gathered numerous local rocks from the nearby roads & orchards, and in the long tradition of stone wall builders, puzzled out how everything would fit together to make the spiral. Finally, Natalie filled the interior of the spiral with local topsoil, and planted in an initial selection of herbs. Natalie located the spiral in the sunniest spot closest to the kitchen so that future residents may use the herbs for cooking, or be inspired to plant their own herbs. It was conceived to evolve along side North Mountain and its cycles of residents.

Natalie setting the rocks

First planting

Finished herb spiral